Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η "ανήλικη" Ελλάδα

Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης διαφορετικών προβλημάτων. Προβλημάτων που εάν είχαν διορθωθεί / σταμπαριστεί στην ώρα τους, σήμερα θα ζούσαμε λίγο - μην ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα - καλύτερα.

Πρόβλημα 1
Η κορύφωση του καπιταλιστικού συστήματος και των προϊόντων του. Η παγκόσμια ελίτ κάνει τα πάντα να σώσει, να βοηθήσει και να γλύψει τις τράπεζες. Η ίδια ελίτ στο εσωτερικό των χωρών υποβαθμίζει τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και ανεβάζει "δικούς της" προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά. Επειδή όμως η οικονομία είναι πάνω απ'όλα πολιτική καθώς χρειάζεται νομιμοποίηση - οικονομική πολιτική -  καταλήγουν στους υποβαθμισμένους - απαξιωμένους πολύ συχνά - πολιτικούς.

Πρόβλημα 2
Το Ευρώ. Το κοινό μας νόμισμα μπάζει.. Βασίστηκε στην ανηλικότητα των κρατών - μελών με την ευλογία της Γερμανίας και δευτερευόντως της Γαλλίας. Όταν υπέγραψαν την είσοδο στο Ευρώ 2 στις 4 χώρες ήταν ανέτοιμες, γεγονός που έφερε υπερβολικό δανεισμό - από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. Αμερική). Αποτέλεσμα; Χώρες οικονομικά ανέντιμες και υπερχρεωμένες αλλά υπό την προστασία του Ευρώ, ενός κοινού νομίσματος - που δυσκολεύει την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών αυτών καθώς δεν δύναται υποτίμηση "ομοσπονδιακού νομίσματος". Με την οικονομική κρίση του 2008 το πρόβλημα ανατινάχθηκε σαν βόμβα μεγατόνων. Η Γαλλία - μητέρα πατρίδα της Ελλάδας και των περισσοτέρων εκ των προβληματικών χωρών - θέλοντας να σώσει τις κόρες της, αγοράζει συνεχώς τα ομόλογα / χρέη τους. Δεδομένου ότι πλήθος των ομολόγων αυτών βρίσκονται στο εξωτερικό (βλ. Αμερική) η Γαλλία γίνεται η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Τι έγινε; Το είχατε ξεχάσει;

Πρόβλημα 3
Η ηγεμονική στάση της Γερμανίας. Ο πατέρας της Ευρώπης βρυχάται επειδή βλέπει το παιδί του (το Ευρώ) να παραπαίει. Προσπαθώντας να σώσει το νόμισμα αλλά και να κρατήσει το καπιταλιστικό σύστημα - που τόσα έσοδα της φέρει - η Γερμανία θυμίζει κάτι από παρελθόν *. Η οικογένεια του Ευρώ και η αμοιβαιότητα μπήκαν στον κλίβανο με πρώτη εκτόπιση αυτή της Γαλλίας - λόγω επιμονής της στο σώσιμο των προβληματικών χωρών. Ακολουθούν και υπόλοιπες να είστε σίγουροι. Το τοίχος του Βερολίνου χώριζε τη Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική. Το νέο αόρατο τοίχος που δημιουργείται διχοτομεί την Ευρώπη στα 4. Σε Ανατολικούς - Δυτικούς και Βόριους - Νότιους.

Πρόβλημα 4
Η μικρότητα (βλέπε + Πολιτικά Συναινετική "Αλήθεια") των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να δουν ένα κοινό μέλλον. Για αυτό στρέφονται στο παρελθόν / μιλούν συνεχώς για αλλαγές που θα φέρουν την Ελλάδα μπροστά. Πρέπει κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι εφόσον ευαγγελίζονται αλλαγές στο status quo θα πρέπει να ανατρέξουν στην πλούσια ελληνική ιστορία. Έως τώρα όλες οι μεγάλες αλλαγές έγιναν πάνω σε εθνικές τραγωδίες. Αν αυτός είναι ο στόχος τους ας πάρουν μια απόφαση. Οι επιλογές είναι δύο: μένουμε ως έχουμε με συνεχή μέτρα λιτότητας που δημιουργούν ελλείμματα καθηλώνοντας την ανάπτυξη ή περνάμε στην μια κι'έξω επιλογή - την χρεοκοπία.

Η δεύτερη πολιτική επιλογή προϋποθέτει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα από τους εξουσιάζοντες - και δεν ξέρω κατά πόσο τη διαθέτουν. Με τον αέρα της Νέας Ελληνικής Δραχμής (βλέπε + Με το ίδιο Νόμισμα), η Ελλάδα ναι μεν μπαίνει στην απομόνωση - μια μεγάλη αλήθεια - αλλά αυτή μπορεί και να είναι η αφετηρία της αλλαγής και της νέας αρχής.


Υ.Γ. Για την ιστορία η γειτονική Τουρκία από το 1995 μέχρι το 2004 λόγω πρωτοφανούς εθνικής οικονομικής κρίσης υποτίμησε τη Τουρκική Λίρα (τόσο που έχει γραφτεί και στο Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο υποτιμημένο νόμισμα του κόσμου)Τον Δεκέμβριο του 2003 το κοινοβούλιο αποφάσισε την αποδέσμευση από το Δ.Ν.Τ. και τους δανειστές με τη Νέα Τουρκική Λίρα (αφαιρώντας μερικά μηδενικά από το νέο νόμισμα ΚΑΙ το χρέος).
Η Νέα Τουρκική Λίρα χρησιμοποιήθηκε από το 2005 μέχρι το 2009 - έτος που η Τουρκία είχε γίνει πλέον αναπτυξιακό τέρας - όπου επανήλθε η Τουρκική Λίρα ως νόμισμά με τα αρχικά - πολύτιμα - μηδενικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...